Vrolijke inkwartiering Stadhuis Deventer

28 januari 2016 16:15

Op maandag 4 januari heeft burgemeester Heidema de eerste burger aan een paspoort geholpen in het nieuwe Stadhuis aan de Grote Kerkhof in Deventer. Het was nog donker toen de 900 ambtenaren hun intrek namen. Een muzikale fanfare verdreef met een vrolijke noot het vakantiegevoel.

Als BAM Bouw en Techniek sluiten we een bouwperiode van twee jaar af. De realisatie van het nieuwe Stadhuis en de renovatie van de bestaande monumentale panden is een feit. De bouw begon eind november 2013. Nu volgt nog 15 jaar onderhoud.

De bouwplaats in hartje Deventer was bijzonder, ook omdat het logistiek een forse uitdaging was. We hadden geen bouwketen. Het team bouwers en installateurs was ondergebracht in bestaande panden aan de Assenstraat. Twee grote torenkranen bepaalden de skyline van Deventer. Vanuit deze kranen hebben de machinisten prachtige foto’s gemaakt die zelfs in de prijzen vielen. In dit artikel willen we een aantal opvallende zaken onder jullie aandacht brengen.

Nieuwbouw

Het betonskelet, rustend op een parkeerkelder, is voor een groot deel in het werk gestort. Enorme hoeveelheden bekisting, wapening en beton zijn aangevoerd. Opvallend zijn de betonnen casettevloeren, deze zijn gemaakt met behulp van stalen mallen. Een dominant onderdeel zijn de transparante eikenhouten stapelkozijnen. Prominent aanwezig, buiten en vooral ook binnen in het enorme atrium. De 6.000 puien zijn voorzien van 2.300 aluminium vinger- of teenafdrukken van Deventenaren. (kunstproject Deventer Raamwerk).Voor de puien is projectmatig keuring onder KOMO opgezet, want eikenhout moet goed gelamineerd worden om de werking te elimineren en de transparante afwerking is ook kritisch.     

De nieuwbouw is behoorlijk opgesloten in de binnenstad. Het dak is een landschap van zinken opbouwen en een grote glazen atriumkap. Deze kap is voorzien van beglazing met zonnecellen. Het Stadhuis zal mede hierdoor voldoen aan de Breeam-excellent certificering.

Installaties

De installaties zijn als het ware omgedraaid, want alle installatiekasten zijn ondergebracht in de kelder. Leidingtrace’s gaan over de vloeren in plaats van eronder. Dit alles met het doel om het dak niet te verstoren en om de casettevloeren in het zicht te laten. Om die reden liggen overal computervloeren. In de bouwfase was dit een voortdurend obstakel.

Het Stadhuis, zowel oud- als nieuwbouw, krijgt warmte en koeling uit de rivier de IJssel. Een unieke  WKO-installatie kan energie aan het ijsselwater onttrekken of toevoegen, daardoor wordt het gebouw verwarmd of gekoeld.

Renovatie

Het oude Stadhuis bestaat uit verschillende monumentale panden uit de 17e eeuw. Deze staan op de top 100 van de Nederlandse Unesco-monumenten. Deze panden zijn gerenoveerd. Daken, vloeren en ramen zijn geïsoleerd en voorzien van nieuwe, duurzame installaties. Alles met behoud van historische waarden. Ook is veel asbest verwijderd. Bovendien zijn er doorbraken gemaakt om nieuw en oud op elkaar aan te sluiten.

Al met al een bijzondere opgave, met grote belangen die op elkaar afgestemd moesten worden. Dit specialistische werk hebben we in een mooie samenwerking met restauratiedeskundigen PHB Deventer[bouwbedrijf] en Wolters [schildersbedrijf] uitgevoerd (werken met lokale partijen is gestimuleerd vanuit opdrachtgever en past ook bij onze manier van werken).

Tevreden

Hoe bouw je midden in de stad, rondom buren, winkelend publiek en drukke horeca met terrassen?

Dit doe je door met elkaar in gesprek te gaan, door mensen goed te informeren en overlast tijdig te melden. Ook de eigen site (stadhuiskwartierdeventer.nl) en sociale media droegen hier aan bij. Er zijn vele rondleidingen gehouden. Bijvoorbeeld voor de buurt, voor scholen in de omgeving en ook voor de ambtenaren die nu het pand in gebruik hebben genomen. De communicatie was een gezamenlijke verantwoordelijkheid van BAM en Gemeente. De politieke discussie was voor de gemeente en de bouwplanning en –weetjes waren voor BAM.

Dit resulteerde in tevreden buren en een tevreden stadsbestuur.