Sterk staaltje integratie

11 november 2015 12:24

Het Jacobs Douwe Egberts (JDE) hoofdkantoor in Utrecht is al jaren de plek waar koffie gebrand wordt en waar BAM al zo’n veertig jaar bouwkundig onderhoud verricht. Laat dit nu net het moment zijn waarop JDE een opdracht geeft voor de uitbreiding van de Coffee Plaza. Deze opdracht omvat de uitbreiding van de kantine, waarbij deze uitbreiding in eerste instantie als kantoorruimte in gebruik zal worden genomen en daarna als kantine zal fungeren.

 

‘Het wordt een pareltje aan de Keulsekade’ Luuk Bouman.
 

JDE is al jaren een vaste bouwkundige klant. ‘Het is bijzonder dat door een gezamenlijke inspanning wij nu ook de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van dit project gaan realiseren’, zegt Klaas Lautenbach, werkorganisator regio Midden.

Al jaren wordt bij JDE het technisch beheer door een concurrerende partij uitgevoerd. De directie van Regio Midden is dit jaar al een paar keer bij JDE op bezoek geweest om eens in gesprek te gaan over de positieve veranderingen (integratie) in ons bedrijf en de bijpassende dienstverleningsmogelijkheden. ‘Eerst  kregen we de vraag om binnen één week een globale raming neer te leggen voor de bouwopdracht. Vervolgens ontvingen we binnen twee dagen het verzoek om dit ook voor de techniek te doen. Dit was onze kans! De raming lag binnen het budget en toen mochten wij na de vakantie een specifieke offerte neerleggen. Uiteindelijk kregen wij de opdracht, omdat JDE zeer tevreden was met ons technisch ontwerp en de alternatieven die we hen boden’, legt Klaas uit.

Ook energieneutraal
‘Technisch was er heel weinig waar wij ons aan konden vasthouden. Er stonden bij wijze van spreken vier zinnetjes op papier over de functie van het gebouw en over het aantal mensen. In het proces, om tot een voorlopig ontwerp te komen, kwam vanuit JDE het verzoek om het project ook energieneutraal te maken. Dit bracht nieuwe eisen met zich mee. Het pand van JDE aan de Keulsekade in Utrecht is een monumentaal pand en daarom heeft de gemeente Utrecht ook iets van het design te vinden. Nadat de gemeente haar eisen had geuit hebben wij hierop geanticipeerd en het technisch ontwerp daar weer op aangepast. De opdrachtgever is gecharmeerd van ons snelle schakelen’, zegt Luuk Bouman, manager planontwikkeling, trots.

Kansen
Het onderhoudscontract voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de totale productielocatie in Utrecht wordt binnenkort opnieuw op de markt gebracht. Wij staan als BAM Bouw en Techniek paraat om JDE te verleiden het totaalbeheer bij ons onder te brengen. Het belooft nog een grote uitdaging te worden om het onderhoudscontract te scoren, maar we staan er zeker klaar voor!. 'Laten we nu eerst maar eens dit project tot een succes maken dat vergroot onze kansen voor later', besluit Klaas.