Projectnieuws: Bouw Biotech Training Facility in Leiden bijna klaar

8 oktober 2015 07:29

In het Bio Science Park in Leiden wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van de Biotech Training Facility. Dit moet één van ’s werelds tóp trainingscentra op het gebied van life sciences worden. Eind 2015 wordt het ultramoderne pand in gebruik genomen. Het heeft een totaaloppervlak van 2.400 m² en biedt plaats aan zestig mensen.

BiotechVanaf eind dit jaar kunnen studenten en nieuwe medewerkers van bedrijven in de biofarmaceutische industrie zich hier voorbereiden op hun toekomstige werk in deze specialistische bedrijfstak. “In dit nieuwe trainingscentrum kunnen zij leren hoe ze medicijnen moeten produceren. Dit gebeurt onder de strikte procedures van GMP (Good Manufacturing Practice), zodat het productieproces ook voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen”, vertelt Jan-Hein Reefhuis, projectleider bij BAM Bouw en Techniek. “In dit onderwijsprogramma hebben cleanrooms een belangrijke functie. In deze bacterievrije ruimten worden demonstraties gegeven van apparatuur, faciliteiten en processen. De eerste verdieping van het drielaags gebouw bestaat dan ook voor het grootste deel uit cleanrooms die via een sluizensysteem te bereiken zijn. Omdat het om een leersituatie gaat en er slechts een beperkt aantal mensen in een dergelijke ruimte past, is een omloopgang gerealiseerd. Van daaruit zijn demonstraties en instructies goed te zien. Boven de cleanroomfaciliteiten is een beloopbaar plafond aangebracht dat nodig is voor servicedoeleinden.”

Op de begane grond bevinden zich een entree met pantry, laboratoria, trainingsruimten en kantoren. De bovenste etage bevat de technische laag met state-of-the-art installaties voor warmte-opwekking, koeling, waterbereiding en luchtbehandeling. Reefhuis: “Omdat de lucht in elke cleanroom veertig keer per uur gezuiverd dient te worden en het water extreem zuiver moet zijn, zijn optimale luchtbehandeling en waterzuivering absolute vereisten.” Verder is de afstemming tussen cleanrooms en installaties essentieel. Volgens Reefhuis is het prettig voor de klant als dit in één hand aanbesteed kan worden aan dezelfde partij. “Daarom ben ik blij dat Interflow, een in cleanrooms gespecialiseerd bedrijf, onderdeel is van de BAM.”

 

Doelmatige uitstraling

Eén van de uitgangspunten voor de bouw was dat het pand een sobere en doelmatige uitstraling zou krijgen. Daarom heeft het gebouw een compact volume met een eenduidige hoofdvorm en een ronding aan de voorzijde gekregen. De tweedeling in gebruiksfuncties en techniek is in het exterieur eveneens duidelijk zichtbaar door de functionele scheiding in de vormgeving van de gevel. Volgens Reefhuis is dit een ander uitgangspunt in het stedenbouwkundig plan. “Van buiten moet je kunnen zien wat er binnen gebeurt. Daarom bevat het onderste gedeelte veel ramen en is daar gebruikgemaakt van vliesgevel. Het techniekdeel heeft een meer gesloten uitstraling en beschikt over een industriële stalen gevel. De geleding van de gevels is overal verticaal uitgevoerd.”

Biotech

 

Flexibel

Niet alleen de vormgeving, maar ook het kleur- en overige materiaalgebruik dragen bij aan die doelmatige en rustige uitstraling. Overal zijn wit- en grijstinten toegepast. En door makkelijk demonteerbare panelen van high pressure laminate (HPL) als wandbekleding in de cleanrooms te gebruiken, ontstaat een hoge mate van flexibiliteit. Dergelijke panelen zijn bovendien onderhoudsvriendelijk en dragen bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

 

De Biotech Training Facility is een initiatief van de Stichting Leiden Bio Science Park, die het park hiermee verder op de kaart zet. Zowel binnen als buiten Nederland.
 

Bouwinfo

Opdrachtgever             

Ontwerp                    

Constructief                 

Bouwfysisch                

Installatietechnisch advies 

Uitvoering                  

Installaties                 

Bouwkosten                

Bouwperiode              

Validatie 

Stichting Leiden Bio Science Park Foundation

Ector Hoogstad Architecten

SmitWesterman

Niemann

Valstar Simonis

BAM Bouw en Techniek

BAM Bouw en Techniek

ca. € 5,5 mio

februari 2015 – september 2015

september 2015 – december 2015

 

Projectinformatie

Volledig in BIM ontworpen
De constructie van de Biotech Training Facility Leiden valt onder de verantwoordelijkheid van ingenieursbureau SmitWesterman uit Gouda. “Wij hebben de hele constructie ontworpen, berekend, getekend en de uitvoering ervan begeleid”, zegt Bert Offringa, projectleider en raadgevend ingenieur bij SmitWesterman. “De constructie betreft een staalconstructie met kanaalplaatvloeren en bij de ronde vorm aan de voorzijde waarin kanaalplaten niet passen, zijn enkele vloerdelen in het werk gestort.”

Het bijzondere is dat het gebouw een laboratorium bevat, waardoor er veel kanalen, leidingen en techniek in verwerkt zijn. Dit vereist veel afstemming met het constructieve ontwerp. De staalconstructie heeft geïntegreerde liggers en dus vlakke vloeren. Er is gebruikgemaakt van met gewapend beton gevulde stalen kolommen ten behoeve van de brandwerendheid. Offringa: “Het project is volledig integraal in BIM ontworpen. Gezamenlijk met alle betrokken partijen is in één model gewerkt en is het gebouw van te voren virtueel gebouwd. Hierdoor is de montage van het gebouw vlekkeloos verlopen. SmitWesterman loopt daarin voorop. Wij modelleren al jaren ons werk in 3D en zijn gespecialiseerd in het samenwerken bij BIM-processen in ontwerp- en bouwteams.”

Bron: Stedenbouw september 2015 | Beeld: BAM Bouw en Techniek