Ouderenzorgvastgoed verdient meer zorg

10 december 2015 13:26

Zorgvastgoedscan oplossing voor leegstand

Traditionele verzorgingshuizen voor ouderen lopen leeg. Onder invloed van gestegen zorgkosten wordt het verblijf in een verzorgingshuis vanuit de overheid niet meer vergoed. Steeds meer 65-plussers kiezen er bovendien voor hun oude dag anders vorm te geven. Dit stelt veel eigenaren van ouderenzorgvastgoed voor de uitdaging een nieuwe bestemming te vinden voor hun gebouw. Specialist Vitaal ZorgVast komt met een oplossing.

Zorgcentra moeten koers bepalen

Wijzigingen in de zorgwet betekenen voor veel ouderen dat ze een grotere eigen bijdrage betalen om in een zorgcentrum te wonen. Alleen wanneer ze veel zorg nodig hebben, komen ze in aanmerking voor een hogere vergoeding. Veel ouderen zien daardoor af van een kamer in een verzorgingshuis. De ouderen die extra zorg nodig hebben, komen in een verpleeghuis. Organisatieadviesbureau Beerenschot becijfert dat op termijn zo’n 800 zorgcentra hierdoor hun deuren moeten sluiten. Jeroen Kingma, directeur van zorgvastgoedontwikkelaar Vitaal ZorgVast (VZV), bevestigt die trend. “Eigenaren van traditionele zorgcentra moeten koers bepalen. Hoe zorgen ze dat de bezettingsgraad ook in de toekomst op peil blijft? Niets doen is geen optie.” Eigenaren van zorgvastgoed hebben verschillende opties. Zo biedt de ‘grijze golf’ ook kansen. De komende jaren groeit het aantal 65-plussers van 2,8 naar 4,8 miljoen in 2040. Daarmee stijgt ook het aantal ouderen dat verpleging nodig heeft.

Jeroen Kingma, directeur Vitaal ZorgVast (VZV), onderdeel van BAM Bouw en Techniek.

Fundamentele keuze voor de toekomst

Thomas Swinkels, senior zorgvastgoedontwikkelaar bij VZV: “Een transformatie tot verpleeghuis is een reële optie, maar ook een starterswoning is een mogelijkheid. Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Belangrijk is dat je als eigenaar een goede, weloverwogen beslissing op basis van feiten neemt. Het is een fundamentele keuze voor de toekomst van je organisatie.” Kingma: “Veel eigenaren van ouderenzorgvastgoed zoeken naar nieuwe functies voor hun vastgoed. Maar zij missen vaak de integrale vastgoedblik en ook specialistische kennis die voor een echt afgewogen keuze nodig zijn. We hebben ruime ervaring in deze tak van sport. Dat we daarnaast onderdeel zijn van de Koninklijke BAM Groep levert ons veel specifieke kennis en een breed netwerk op.” Vooral op het gebied van wonen. Kingma: “Onze innige samenwerking met BAM Woningbouw stelt ons in staat snel tot een passende oplossing te komen. Zij kunnen als geen ander de kwaliteit van het gebouw en haar exploitatiekosten beoordelen, waardoor ze sneller zekerheid hebben over een haalbare oplossing. We kunnen dus veel betekenen voor eigenaren.”

Quickscan helpt beste beslissing te nemen

Om eigenaren van ouderenzorgvastgoed bij hun keuze te ondersteunen, ontwikkelde VZV de zorgvastgoedscan. Aan de hand van demografische ontwikkelingen rond de locatie, de kwaliteit van het gebouw en een exploitatieanalyse, krijgt de opdrachtgever binnen een week een concreet advies voor een (her)bestemming: transformeren naar een nieuwe functie, renoveren/moderniseren, sloop/nieuwbouw of afstoten. Een oplossing die past bij het eigen DNA en bovenal de behoefte van (toekomstig) bewoners. Kingma: “Je krijgt direct een kostenindicatie waarin we ook de exploitatiekosten transparant maken. Dit doen we eveneens bij elke volgende stap in het proces. We geven met een steeds nauwkeuriger bandbreedte garantie op deze bedragen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. De opdrachtgever krijgt in elke fase transparantie. Uiteindelijk dragen we zo bij aan een gezond, toekomstbestendig vastgoed waar men prettig kan wonen.”