Onze ambitie is groeien in beheer en onderhoud

11 maart 2016 14:50
Service timmerlieden in regio Zuid gaan digitaal
 
Een jaar of acht geleden gaf ‘onze’ Boris al aan dat hij graag meer wilde weten over een plek in de beheer- en onderhoudsorganisatie van toen nog BAM Utiliteitsbouw. Nu is hij één van de best uitgeruste service timmerlieden van onze afdeling: compleet met bus, telefoon en laptop gaat hij iedere dag op pad om bij diverse klanten storingen op te lossen en onderhoudstaken uit te voeren. 
 

Nog geen half jaar geleden werd hij op pad gestuurd met papieren bonnen. Nu is ons onderhoudssysteem McMain ingericht met een zestal bouwkundige onderhoudscontracten en nog eens zes installatietechnische contracten zijn uitgebreid met alle bouwkundige objecten en bijbehorende onderhoudstaken. En niet te vergeten ruim dertig extra werkadressen voor regiewerken, storingen en andersoortige kleine projecten. Dit resulteert nu al in ruim 100 preventieve werkbonnen (de zogenaamde PW’s) en ruim 250 overige werkbonnen (de NW’s). 
 
Een groepje van vijf service timmerlieden is uitgerust met laptops en het onderhoudsprogramma Odyssee, zodat ze net als de installatietechnische collega’s op hun laptop kunnen zien welk werk er verricht moet worden. Bovendien kunnen ze zelf hun uren digitaal op de bon schrijven en het benodigde materiaal bestellen. Maar het grootste voordeel is dat het samenwerken met de collega’s van techniek veel eenvoudiger is. Niet alleen kunnen ze elkaar helpen met de bonnen waarvoor ze verantwoordelijk zijn in hetzelfde systeem, ook de projectadministratie is tegenwoordig gecombineerd.
 
Onze klanten beginnen ook enthousiast te worden. De rapportages zijn veel gedetailleerder en geven een goed beeld wat er allemaal gebeurt met hun gebouw. Maar ook zelf hebben we een veel beter beeld wat er gebeurt: hoeveel tijd kost een taak nu precies en hoe vaak herhaalt een bepaalde storing zich in een periode? Zo worden we een steeds slimmere onderhoudsorganisatie, klaar voor een toekomst waar steeds vaker om prestatiecontracten wordt gevraagd.
 

 
Daarnaast zien we dat het voor klanten veel eenvoudiger is om multidisciplinaire vragen te stellen. Zowel bouwkundige vragen als regeltechnische, elektrotechnische of werktuigbouwkundige vragen kunnen gesteld worden aan onze servicedesk. Wat voor ons zorgt voor een hogere efficiëntie op het gebied van sytemen en centrale voorzieningen, zorgt bij onze klanten dus voor een betere service. 
 
Een rondje langs onze grotere onderhoudscontracten bij VGZ en PSV levert tegenwoordig beelden op van een digitale onderhoudsorganisatie. En toen Boris al grappend vroeg op welk NW-nummer de uren geboekt moeten worden, wist ik dat het gelukt was: onze service timmerlieden zijn net zo digitaal als onze servicemonteurs!