‘Create your dream, we take care of the details’

6 juni 2017 12:21

Onder het motto ‘Create your dream, we take care of the details’, wordt in Veenendaal hard gewerkt aan Modulair Ontwikkelen en Bouwen (MOB).  Deze nieuwe manier van werken past goed in de filosofie en visie van BAM, waarbij de nadruk ligt op ‘dingen beter doen, betere dingen doen en nieuwe dingen doen’. Om voldoende tijd en focus te hebben op het ontwikkelen en laten rijpen van nieuwe concepten, is MOB opgesplitst in twee delen.  Sinds januari 2017 is Nico Lamerichs verantwoordelijk voor innovatie en ontwikkeling binnen MOB en Kim Zeeuwe voor de realisatie.

Het belangrijkste aspect van MOB is wel dat het bijdraagt aan een circulaire economie. Het doel van de overheid is om in 2050 volledig circulair te zijn. Hierbij worden de materialen aan het einde van de levensduur van een pand teruggebracht in de kringloop en opnieuw benut. Wil je materialen volledig kunnen hergebruiken met dezelfde functionaliteit, dan moet je daar bij de constructie al rekening mee houden. MOB werkt daarom vanuit het principe van modulariteit. Projecten bestaan uit zogenaamde legoblokjes of ook wel bouwstenen. De componenten van verschillende gebouwen kunnen daardoor voor 80% gelijk zijn, terwijl de gebouwen van buiten voor 100% verschillen.

Deze manier van werken vraagt om een switch in de benadering van projecten van project specifiek naar generiek. Zoiets gaat altijd gepaard met een cultuuromslag. ‘Dat is ook niet raar, want we zitten midden in een verandering van onze hele branche. Modulariteit past daar volledig in, is maatschappelijk verantwoord en wij willen daar een bijdrage aan leveren’, aldus Nico. Door alle goede opbouwende feedback maken we binnen de distributiebaan inmiddels al gebruik van versie 1.6. Zowel in het Zaans medisch centrum, als in Rijnstraat 8 en in The Base Amsterdam, om maar enkele projecten te noemen, hebben we Modulair Ontwikkelen en Bouwen binnen de distributiebaan al succesvol toegepast. De volgende stap is toepassing van MOB ook binnen de verticale kolom van een gebouw, oftewel de schachten.

‘Naast het maatschappelijke belang, levert het ons als BAM ook veel voordelen op’, aldus Nico. ‘Het leidt in alle projectfases tot kostenverlaging. Daarnaast wordt het werk voor engineers makkelijker en interessanter. Met de BAM MEC (modulair element configurator) kies je als engineer zelf welke modules je wilt gebruiken (kabelgoot, cv, sprinkler etc.), waarna de configurator de benodigde elementen voor je toevoegt aan het digitale ontwerp. Het creatieve deel van het engineerswerk blijft hierdoor behouden, alleen de meer standaard handelingen worden eenvoudig door het systeem uitgevoerd. Tot slot weet de projectleider altijd vooraf waar die aan toe is. Zowel de kosten als de planning zijn aan het begin van het project al bekend’.
Om collega’s binnen BAM mee te nemen in het belang van circulariteit, of zoals Nico Lamerichs het formuleert: ‘Today’s modularity = Tomorrow’s circularity’, organiseert MOB een roadshow langs de regio’s van BAM Bouw en Techniek. Wil je nu al meer weten over Modulair Ontwikkelen en Bouwen, dan ben je van harte welkom in Veenendaal.

Of bekijk deze korte film over MOB concepten.